Hertenbronst

Menu

Hertenbronst

Rond half september begint de bronsttijd(paartijd) voor de herten en duurt tot half oktober. De bronst is de meest spectaculaire tijd om herten te zien en vooral te horen. Het burlen van de mannetjes is een echt oergeluid en verraadt van verre hun aanwezigheid. In hun drang om zoveel mogelijk hindes te verzamelen zijn ze onvoorzichtiger dan normaal en laten zich dus makkelijker zien.

Edelhert in bronst

Het hoogtepunt van de bronst, ook wel hoogbronst genoemd, ligt meestal rond eind september of begin oktober, maar dit kan per gebied verschillen. De hindes zijn dan bronstig en de herten gaan de strijd met elkaar aan om een hinde te beslaan(bevruchten). Het dominante hert, het zogenaamde plaatshert, heeft een roedel verzameld en zal af en toe moeten concurreren met belagers, waarbij het tot een gevecht kan komen. Als het plaatshert zo'n gevecht verliest dan wordt het andere hert plaatshert. Soms vallen roedels tijdens een gevecht uit elkaar en vormen zich meerdere kleine roedels, waarbij ook jongere herten plaatshert kunnen worden. Zeker als er in zo'n groep geen bronstige hindes zijn, waardoor het voor de dominante herten minder interessant is. Dit alles zorgt ervoor dat de roedels steeds van samenstelling kunnen wisselen en er dus veel gebeurt in deze tijd van het jaar. En wat is er mooier om daar getuige van te kunnen zijn!

Bij het zien van een roedel herten kun je het beste rustig afwachten. Vaak ben je geneigd om dichterbij te sluipen, ik spreek uit ervaring, maar in bijna alle gevallen zal het wild je opmerken en op de vlucht slaan. Je bent vaak gefixeerd op de geweidrager, maar vooral de leidhinde houdt de omgeving scherp in de gaten. Zij bepaalt of de roedel vertrekt. Ook al loopt het wild bij je vandaan, wacht toch rustig af, want het kan soms zo maar gebeuren dat er weer een andere richting gekozen wordt, zeker met rivalen in de buurt.

Verstoring

De hertenbronst trekt de laatste jaren steeds meer bezoekers aan met helaas ook nadelige gevolgen. Meerdere keren heb ik mensen dwars door de bossen zien struinen om een glimp op te kunnen vangen van een hert. Hiermee verstoor je de bronst voor de dieren zelf en voor andere bezoekers die misschien rustig vanaf een pad afwachten. Bovendien zorg je ervoor dat het wild zich nog minder vaak zal laten zien. Om iets speciaals te zien of te fotograferen kun je beter ergens gaan zitten en rustig afwachten en niet achter elk burlend geluid aan gaan rennen!

Burlend hert

© 2020 hertenbosch.nl