Blog                2015

Menu

Belevenissen uit het veld

28 november 2015

Aan het eind van de middag ga ik even kijken bij de Veluwemeerkust, het is fris door een stevige wind. In de buurt van Hoophuizen is een tijdje geleden een stukje strandwal hersteld en ik ben benieuwd of ik er dichtbij kan komen en misschien de ondergaande zon kan fotograferen. Ree Het eerste lukt, het tweede niet, want de bewolking is op komen zetten. Het gebied rond de strandwal is niet vrij toegankelijk en dus ga ik niet verder dan enkele tientallen meters voorbij het toegangshek. Langs de rietkraag zie ik in de verte een zilverreiger. Snel stap ik weer op de fiets, het begint al te schemeren, om via een stukje bos richting huis te gaan. Er staan hier oude essenstoven, uit de tijd van de hakhoutcultuur. Als ik het stukje bos verlaat, kom ik bij een weiland waar een ree met de rug naar me toe staat. Het is al zwaar schemer, maar het lukt toch om een foto te maken. Een beetje onderbelicht, maar met een fotobewerkingsprogramma kun je er toch nog een beetje daglicht aan toevoegen!

23 oktober 2015

Vandaag ga ik op pad om de herfstkleuren te fotograferen en om hopelijk nog wat wild tegen het lijf te lopen. De herfstkleur is nog niet op z'n top, maar zo hier en daar wel al mooi om te zien. Ik ben niet supervroeg in het bos, hoeft gelukkig ook niet nu het 's morgens wat later licht wordt. De lucht is aardig helder en het zonnetje komt prachtig op. Edelhert Als ik mijn wandeling langs de beek vervolg, zie ik plotseling een geweidrager scharrelen aan de overkant van het water. Snel ga ik achter een boom staan, volgens mij heeft ie me niet gezien. Het valt niet mee om hem goed te filmen, omdat er nog veel blad aan de bomen zit. Even later zie ik nog een paar hindes en een spitser, ze lopen verder bij me vandaan. Voorzichtig schuif ik een boompje op om te volgen. Dan laat de geweidrager zich beter zien als hij vlak bij de beek komt, maar kort daarna is hij met de rest uit het zicht verdwenen achter de heuvels in het terrein. Een mooie foto van de herfstkleuren maken valt nog een beetje tegen, maar het zien en filmen van de herten maakt een hoop goed.

4 oktober 2015

Stakenberg, half acht 's morgens en het is puur mistig. Hopelijk trekt de mist een beetje op anders valt er niet veel te zien. Op een heideveldje tussen het Leuvenumse bos en de weilanden van Landgoed Staverden hoop ik iets van de hertenbronst mee te maken. Al vlot klinkt er geburl rechts van het bospad waar ik ingelopen ben en zoals gehoopt ter hoogte van het heideveld. Kaalwildroedel Vanaf het heideveld steekt een hinde het bospad over in de richting van het geburl. Boven de heide hangt een dikke mist, zodat het lastig te zien is of er meer herten lopen. Het geburl klinkt af en toe erg dichtbij, maar de geweidrager is niet te zien. Ik wacht rustig af aan de rand van het bospad totdat er plotseling meer hindes opdoemen uit de mist. Ze lopen het veld af en steken het bospad over, zeventien stuks, een mooi gezicht zo in de mist! De geweidrager burlt nog een aantal keren, maar is net als de rest van de roedel niet meer te zien en even later ook niet meer te horen.

20 september 2015

Een beetje nevel hangt boven de heide en het is fris met 10 graden, als ik 's morgens vroeg voor de hertenbronst het bos in ga. Langs de bosrand hoor ik al vrij snel geburl van een hert. Ik was van plan om een plekje bij de heide op te zoeken, maar omdat het geburl erg dichtbij klinkt, verstop ik me snel achter een dikke boom. Binnen enkele minuten komt de roedel herten de bosrand ingelopen, precies mijn kant op. Even heb ik het idee dat ze vlak langs me heen komen lopen, maar op tien meter afstand blijven ze plotseling staan. Ze ruiken onraad en maken rechtsomkeert en gaan met een grote boog de heide op. Drie hindes blijven nog iets langer staan, maar vertrouwen het uiteindelijk ook niet. Tussen de tien en vijftien herten tel ik met de geweidrager erbij. Een stukje verderop wacht ik langs een bospad de herten op in de hoop dat ze een nieuwe poging zullen doen om van de heide het bos in te gaan en jawel...ik hoor al gekraak van takjes. Het blijkt een wild zwijn te zijn, ook leuk, maar ik had op iets anders gehoopt. Niet veel later wordt mijn wachten toch beloond en steken er een vijftal hindes heel rustig het pad over. Het wachten is op de grote geweidrager, maar na de vijf hindes komt niets meer! Na even afwachten ga ik op de heide kijken om te zien of de rest daar nog loopt. Geen spoor...ze zijn me weer te slim af!

5 september 2015

De weersvoorspelling is niet al te best voor vandaag, maar als ik om zes uur 's morgens naar buiten kijk is het aardig helder. Ik ben nieuwsgierig of er al wat merkbaar wordt van de hertenbronst die aanstaande is en dus gok ik het erop om te gaan en dat het nog even droog blijft. De zonsopkomst is mooi, maar al snel begint het bewolkt te raken. Onder een beukenlaan loop ik wat beschut tegen de motregen die intussen valt. Is het niet beter om terug te gaan, vraag ik mezelf af, maar mijn hoop is dat het maar een korte bui is en dus loop ik door. gedood hert Aan het einde van de laan moet ik even schuilen onder een dikke beuk, het is harder gaan regenen. Het wild laat zich ook niet zien, logisch, ze staan er waarschijnlijk net zo bij als ik. Tijdens een droog moment verplaats ik me over de heide tot ik bij een overdekt bankje aankom. Hier zit ik een half uur, want het begint nu echt te regenen! De twijfel slaat toe, waarom ben ik niet lekker in mijn bed blijven liggen? Als de regen stopt, wandel ik gauw verder richting mijn fiets. Even breekt er een flauw zonnetje door, het gaat toch nog goed komen denk ik, maar het is van korte duur. De motregen is terug en intensiveert. Op het laatste stukje van mijn wandeling zie ik plotseling een eindje van het pad af iets opvallends in het bos liggen, iets wat ik niet direct herken. Op afstand zie ik een rode kleur en als ik dichterbij kom wordt het me duidelijk. Een jong edelhert is hier zeer kort geleden aan zijn einde gekomen. De ingewanden zijn uit z'n lijf gesneden en het nog verse bloed ligt er omheen. Het is het enige wild dat ik vandaag zie, helaas in deze toestand, maar de vraag is waarom dit op het oog gezonde en jonge dier moest sterven? Op weg naar huis regen ik verder nat...het is een trieste ochtend.

26 augustus 2015

Vanmiddag ga ik op zoek naar de klokjesgentiaan, een zeldzame plant van de natte zure grond op heiden en lage graslanden. Op de Elspeter heide liggen een paar kleine vennetjes, waar ik ze hoop te vinden. Onderweg maak ik een paar foto's van het grasklokje dat ik weet te staan, ook zo'n prachtig en zeldzaam plantje. Gewone agrimonie Het is warm vandaag en met het zweet op de rug van het fietsen over de zandpaden arriveer ik bij het vennetje. De heide eromheen staat in volle bloei en ik hoor de wegspringende kikkers plonsen als ik rond het water loop. Het is een prachtig plaatje, maar er is geen klokjesgentiaan te vinden, helaas. Wel groeit er grondster op het zandpad en bloeit er nog een enkele veenpluis. Ik besluit nog even bij een ander vennetje te gaan kijken, maar ook daar geen klokjesgentiaan. Langs het fietspad op de heide staan opvallend veel gele bloemen. De lage plantjes blijkt tormentil te zijn en de hogere bloeiwijze is van de gewone agrimonie, een zeldzame soort die eigenlijk op kalkrijkere grond thuishoort. Het feit dat ie hier massaal groeit komt waarschijnlijk doordat het oude fietspad van schelpen was en de restanten nog in de bodem aanwezig zijn. Tijd om naar huis te fietsen door het bos, ik moet nog eten en het is alweer zeven uur. Geen klokjesgentiaan gevonden dus vanmiddag, maar wel een aantal andere leuke soorten!

26 juli 2015

Vanwege de weersvoorspelling, een frisse nacht, helder en kans op wat nevel na de regen van gisteren, besluit ik vroeg het bos in te gaan. De storm van gisteren heeft z'n sporen nagelaten. Veel takken en een aantal bomen liggen over de paden. In de verte op de heide zie ik een tiental kaalwild lopen en zij zien mij fietsen. boommarter Even later ga ik te voet verder en zie ik de zonnestralen mooi tussen de bomen door schijnen. Lopend voor een mooie foto naar deze plek zie ik links een ree bewegen en rechts schiet een zwijn weg, de ochtend begint goed! Ineens zie ik uit het bosperceel, achter een heuveltje, een klein diertje aankomen. Snel duik ik naar de grond en richt m'n camera op het bospad. Het is een boommarter! Hij loopt precies mijn kant uit en omdat ik klaar zit met m'n camera kan ik een foto maken, waarna hij snel de benen neemt. Mijn ochtend is nu al geslaagd! Vier uur later maak ik de balans op van deze ochtend; 13 stuks kaalwild, vier zwijnen, twee reeën, een boommarter en mooi weer, wat wil een mens nog meer!

15 juli 2015

Nadat ik een ree op afstand gespot heb, zoek ik een onopvallende plek onder een dubbele rij beuken en wacht af. Tijdens het wachten komen een aantal zwijnen mijn kant uit en blijven op een meter of vijftig afstand staan grazen. De ree komt helaas niet dichterbij en vertrekt even later. reekalf Terwijl ik mijn aandacht op de zwijnen richt, komt er plotseling een reekalf het bos uit rennen. Het dier is blijkbaar onder de indruk van de wilde zwijnen en loopt, al kijkend naar hen, recht op mij af. Het kalf komt op drie meter afstand langs me heen draven en heeft mij totaal niet in de gaten! Door de plotselinge actie loopt m'n camera pas als hij mij bijna gepasseerd is, jammer, maar aan de andere kant maken die onverwachtse momenten het juist bijzonder.

28 juni 2015

Vanmiddag ben ik, langs het laatste stuk van de Hierdense beek, richting het Veluwemeer gelopen. Om eerlijk te zijn ben ik niet zo'n grote vogelkenner, maar het lijkt mij wel erg leuk om een ijsvogel voor de lens te krijgen (om maar makkelijk te beginnen!). Vogel Vlak voordat de beek uitmondt in het Veluwemeer is een vogelkijkhut geplaatst. Ik ben wel even in de vogelkijkhut geweest, maar ik vind dat al gauw te kunstmatig, ik loop of zit liever vrij in het veld. In de rietkragen langs het Veluwemeer bewegen allerlei kleine vogels, zoals bosrietzanger, maar ze zitten niet erg lang stil voor een foto. In een flits zie ik een ijsvogeltje aan komen vliegen die op een paaltje wil gaan zitten, maar net zo snel weer vertrekt als hij mij opmerkt, jammer! Terug lopend langs de beek zie ik een kleurig vogeltje zitten die zich wel even laat fotograferen. Ik herken het beestje niet, maar bij nader onderzoek blijkt het om een kneu te gaan, een rode lijst soort. En dat is toch een leuk resultaat op deze zondagmiddag!

18 juni 2015

Soms hoef je niet eens de deur uit voor een onverwachtse ontmoeting. Zittend in de woonkamer zie ik ineens een egel voorbij scharrelen in de tuin, terwijl het nog behoorlijk licht is. Snel pak ik mijn fotocamera en vlieg naar buiten. egel Eerder deze week had ik hem in het schemer al een keer waargenomen, maar toen was het te donker voor een foto. Zo'n twee jaar geleden heb ik in de hoek van mijn tuin een heel klein vervallen schuurtje gebouwd met oud hout, een begroeid dak en een opening voor een egel. Het schuurtje kreeg al snel de naam 'ecohut', een schuilplaats voor kleine diertjes en opbergplaats voor onze bloempotten. Toen ik laatst de bloempotten weer uit het hutje haalde, viel mij al een grote hoop bladeren op. En ja hoor...nadat ik een foto van de egel genomen heb, loopt hij onder de heg door regelrecht de ecohut in! Mooi hè, je schept de voorwaarden en de natuur maakt er dankbaar gebruik van.

30 mei 2015

Het is een mooie zaterdagavond als ik moet kiezen tussen de Engelse voetbal bekerfinale op tv kijken of het bos in gaan. Het wordt het laatste en rond half zeven fiets ik de natuur in. Een hinde, die lekker in het zonnetje ligt, zie ik overeind komen en even verderop mijn pad kruisen en twee reeën draven weg tussen de bomen. vogel Een tijdje later zie ik tussen de bomen door een roofvogel op een tak zitten, een zwarte wouw lijkt het en hij laat zich even filmen. Als ik op mijn bestemming aangekomen ben, zet ik mijn fiets op slot en ga te voet verder. Langs de Leuvenumse beek tref ik een reebok aan en verstop me achter een dikke boom. Ik heb geluk, langzaam komt hij mijn kant opgelopen. Eerst langs de beek, waar voldoende licht is om hem te filmen en te fotograferen, maar later scharrelt hij onder de bomen waar het al schemerdonker begint te worden. Reebok Uiteindelijk staat hij op tien meter afstand van mij en heeft nog niks in de gaten, fantastisch! Wat jammer dat er niet meer licht is, maar ik krijg toch de kans om een mooie foto te maken als hij een beetje onder de bomen vandaan komt. Als ik later weer terug naar mijn fiets loop, kom ik nog drie stuks kaalwild tegen en eenmaal op de fiets zittend nog een ree en een wild zwijn. Behalve de boswachter en het wild ben ik vanavond niemand tegengekomen, heerlijk die rust in het bos...enne...die bekerfinale was lang niet zo spannend als mijn ontmoeting met de reebok!

15 mei 2015

Het is een leuke hobby, alleen jammer dat je er soms zo vroeg je bed voor uit moet. Om half zeven 's morgens fiets ik het bos in, maar eenmaal daar ben ik mijn warme bed alweer vergeten. Als ik m'n fiets aan een boom heb vastgezet ga ik te voet verder. Al snel zie ik een groot zwijn lopen, alleen. Een stuk verderop kom ik drie stuks kaalwild tegen, maar ze hebben mij eerder gezien dan ik hun en dus zijn ze snel vertrokken. Edelhert met bastgewei Meer geluk heb ik bij een open plek in het bos, waar een edelhert met bastgewei (opgroeiend gewei) loopt. Zelf kan ik mooi in de dekking blijven staan en hem zo rustig filmen en fotograferen (zie video). Jammer genoeg komt hij niet verder mijn kant op, maar ik ben al heel tevreden dat ik een geweidrager tref. Later laat een hinde zich nog even kort zien, totdat ze allebei in het bos verdwijnen. Tegen half tien vind ik het mooi geweest en tref op de terugweg nog een hinde in een dicht stukje bos. Het vroege opstaan is niet voor niks geweest!

14 mei 2015

's Avonds na het eten nog even met de mountainbike het bos in gefietst in de hoop wat wild te spotten. Bij de Leuvenumse beek aangekomen maak ik wat foto's van het stromende water in het mooie avondlicht. Terwijl ik het resultaat op mijn camera aan het bekijken ben, hoor ik opeens geritsel in het dorre beukenblad aan de overkant van de beek. Vos Als ik opkijk staat er een grote vos naar me te kijken en snel richt ik m'n camera. Één foto kan ik maken voordat hij de benen neemt, een onverwacht moment, maar het staat erop!

Een eindje verderop ben ik bij een open plek gaan kijken, waar ik vorige keer een grote roedel herten trof. Helaas niks deze keer, maar na even wachten komen er twee zwijnen aangelopen. Ze blijven een hele tijd vreten en doordat ik druk aan het observeren ben, heb ik amper in de gaten dat er een ree het veld oversteekt. Hij heeft me gezien en ik hoor hem nog wat nablaffen in het bos. Het valt niet mee om ongezien te blijven!

21 april 2015

Een heldere avond en morgen een dagje vrij, dus een goede gelegenheid om even het bos in te gaan zonder op de klok te hoeven kijken. In eerste instantie geen wild te zien, tot ik bij een open plek aankom waar wel vaker iets te zien is. Kaalwild Heel voorzichtig sluip ik een paadje af om wat meer overzicht te hebben. En ja hoor... voor ik er erg in heb schiet er al een smaldier (1-jarig vrouwelijk hertenkalf)weg. Ik baal al een beetje dat ik niet voorzichtig genoeg geweest ben, maar gelukkig blijft het bij een klein sprintje van het smaldier. Ze begint al weer te grazen en ik zie even verderop nog vier stuks kaalwild staan. De afstand om te filmen is voor het mooie iets te ver, maar ik krijg enkele dieren soms redelijk in beeld. Even later zie ik niet ver bij me vandaan een wild zwijn scharrelen in het lange gras, moeilijk te filmen.

Zeug met biggen

Ondertussen heb ik mijn verrekijker uit m'n jaszak gehaald en zoek het veld verder af en wat blijkt...er loopt nog veel meer kaalwild. Na even tellen kom ik zo maar aan de dertig stuks! Er tussendoor lopen nog een paar zwijnen met frislingen (biggen). Terwijl het kaalwild verder trekt komen de zwijnen meer mijn kant op. De frislingen zijn lastig te zien in het gras, maar gelukkig kan ik ze filmen als ze bij hun moeder drinken (zie video). Helaas begint het al wat te schemeren en ik moet nog zeker een half uur terug lopen, dus wordt het tijd om te gaan. Maar, met een tevreden gevoel over het moois dat ik deze avond gezien heb.

Lees verder op Blog 2016

© 2020 hertenbosch.nl